Intro

In Apenheul is een zeldzame wolaap geboren. Wolaap Lena beviel in de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 december van een gezonde baby. Wij zijn één van de slechts twee Nederlandse dierentuinen waar wolapen worden gehouden. Ze zijn zeer gevoelig voor verstoringen, wat voortplanten lastig maakt.

Zeldzaam

In Europa leven er nog zo’n 40 wolapen in dierentuinen. Elke baby is daarom van groot belang voor de populatie. Begin dit jaar verloren we nog een wolaap die enkele weken eerder een miskraam kreeg. Des te meer verheugd zijn we met de geboorte van een gezonde baby.

Moeder en kind maken het goed. De baby drinkt goed en houdt zich goed vast aan de moeder. Wolapen hebben een handige grijpstaart. Baby’s gebruiken deze direct na de geboorte al om zich extra goed vast te houden aan hun moeder. Wat het geslacht van het kleintje is, is nog niet bekend.

Vanaf 15 april 2016, als Apenheul weer geopend is voor bezoekers, kan je de baby wolaap komen bewonderen.

Bescherming in het wild

Ook in het wild zijn wolapen zeldzaam. Met het Apenheul Natuurbehoudfonds beschermen wede ernstig bedreigde geelstaart wolaap in het wild middels een eigen koffieproject in Peru.

Door de lokale bevolking een duurzame manier van koffieteelt bij te brengen, hoeven boeren geen tientallen hectaren bos te kappen voor hun vee. Zij hebben nu genoeg aan één hectare koffieplantage om voldoende inkomsten te krijgen. Zo helpen we niet alleen de dieren, maar ook de mensen in Peru. De koffie kopen we voor een eerlijke prijs en schenken we aan onze eigen bezoekers.