Intro

Onlangs hebben we afscheid moeten nemen van wolaap Marron. De leider van de wolapengroep in Apenheul kwakkelde al een tijdje met zijn gezondheid. Zo had Marron onder andere last van hartproblemen en van zijn longen. Om hem niet langer te laten lijden, hebben we moeten besluiten om hem in te laten slapen.

Bijzondere wolaap

Marron is ongeveer 20 jaar geworden en droeg een bijzondere geschiedenis met zich mee. Hij kwam op jonge leeftijd bij Stichting AAP terecht en verhuisde vervolgens naar Apenheul. Ondanks dat hij de eerste periode van zijn leven niet in een normale, sociale groep heeft doorgebracht, werd hij uiteindelijk een succesvol leider van de groep wolapen in Apenheul.

Vaderschap

Marron keek de kunst af bij de andere mannen in de groep. Hij corrigeerde zijn groepsgenoten waar nodig, maar was over het algemeen vooral een heel vriendelijke leider. Ook werd Marron verschillende keren vader. 

Lees meer

Twee van zijn zonen, Pedrito en Veloz, zijn in Apenheul te zien. Nu Marron is weggevallen, is het even afwachten hoe het verdergaat met de groep en wie de nieuwe leiderschapsrol op zich neemt.

Bijzondere apen

Wolapen spelen een bijzondere rol in de geschiedenis van Apenheul. Het waren de eerste apen die (voorheen) losliepen tussen de bezoekers. Ook coördineert Apenheul het internationale fokprogramma voor wolapen. Tot slot hebben we een eigen natuurbehoudproject in Peru opgezet om een zeldzame wolapensoort, namelijk de geelstaartwolaap, te beschermen.