Intro

Al in februari wisten de dierverzorgers het zeker: witwang gibbon Kanak is zwanger. Maar naarmate de uitgerekende geboortedatum – eind augustus – verstreek, werden de twijfels groter. Zouden we het dan toch verkeerd hebben gezien?

Lees meer

In de vroege ochtend van vrijdag 16 september, bijna drie weken later dan we hadden verwacht, troffen de dierverzorgers Kanak aan met een gezonde baby die zich stevig vastklemde aan de dikke vacht van zijn moeder.

Bekijk hier de eerste beelden van de pasgeboren witwang gibbon!

Bijzonder zeldzaam

We zijn apetrots, want de witwang gibbon is één van de meest zeldzame apensoorten die in ons dierenpark leeft. In het wild komen zij alleen voor in kleine stukjes oerwoud in Vietnam en Laos. In het naastgelegen China werd jarenlang gedacht dat deze bijzondere diersoort was uitgestorven. Tot twee weken geleden: De witwang gibbons zijn opnieuw gesignaleerd in China. 

Fokprogramma

In de Europese dierentuinen gaat het beter met de witwang gibbons. Sinds 10 jaar is er een fokprogramma voor deze apen, waar wij een belangrijke rol in spelen.

Lees meer

De familie witwang gibbons in Apenheul is dankzij de pasgeborene uitgebreid tot vijf dieren. 

Een jongen of een meisje?

We weten niet of het kleintje een jongen of een meisje is. Het jong is nu nog blond, zodat het niet opvalt tussen de vacht van zijn moeder. Pas op latere leeftijd krijgt het de definitieve kleur van zijn of haar geslacht: zwart als het een mannetje is en blond als het een vrouwtje is. Het is dus nog even afwachten voordat we kunnen zien wat het geslacht is van de jongste telg.