Intro

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) organiseert op woensdag 30 mei een wetenschappelijk symposium in De St@art in Apenheul. Het symposium gaat over de samenwerking tussen dierentuinen en universiteiten. Er worden onderzoeken gepresenteerd over dierwelzijn en diergedrag. Ook staan er voor het eerst presentaties over onderzoek naar bezoekersgedrag op het programma. Hiermee geven de NVD-dierentuinen aandacht aan hun maatschappelijke bijdrage als het gaat om educatie en natuurbehoud. Tweede Kamerlid Arne Weverling (VVD), die dierenwelzijn in zijn portefeuille heeft, zal het symposium openen.

Maatschappelijke rol van dierentuinen

Educatie en natuurbehoud zijn belangrijke onderwerpen voor NVD-dierentuinen. Jaarlijks trekken de NVD-dierentuinen samen meer dan 10 miljoen bezoekers. Door hen in contact te brengen met dieren en natuur, willen NVD-dierentuinen liefde, respect en zorg voor de natuur bij bezoekers ontwikkelen. Uiteindelijk hopen zij duurzaam gedrag bij hun gasten te stimuleren.

Tijdens het symposium worden er onderzoeken gepresenteerd over dierwelzijn en –gedrag. Nieuw op het programma zijn presentaties over onderzoeken naar ervaringen en gedrag van bezoekers. Deze gaan bijvoorbeeld over de betrokkenheid van abonnementhouders bij dierentuinen, de betrokkenheid van jongeren bij biodiversiteit en duurzaam gedrag onder dierentuinbezoekers. De onderzoeken leveren NVD-dierentuinen waardevolle informatie op over het bereiken van de maatschappelijke doelen die zij voor ogen hebben.

Samenwerking met universiteiten

NVD-dierentuinen werken al jaren actief samen met universiteiten. De studenten en onderzoekers gaan in de dierentuinen aan de slag met onderzoeksvragen die spelen. Een win-win situatie: de resultaten leveren de NVD-dierentuinen inzicht op als het gaat om dierwelzijn, diergedrag en het verbeteren van bezoekerservaringen. Voor studenten en onderzoekers leveren dierentuinen op hun beurt een schat aan informatie op over deze onderwerpen.

 

Over het symposium

Het symposium ‘Dierentuin en Wetenschap’ is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen en wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd. Het mogelijk gemaakt door Apenheul, KMDA Antwerpen en de universiteiten van Groningen, Leiden, Utrecht, Tilburg en Wageningen. Het volledige programma en de mogelijkheid om je aan te melden vind je op de website van de NVD.

Over de NVD

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) is een vereniging van 14 professionele dierentuinen. De NVD zet zich in voor belangenbehartiging, kwaliteitsbewaking en het bevorderen van de onderlinge samenhang en samenwerking tussen dierentuinen. Belangrijke pijlers daarbij zijn: educatie, natuurbescherming en wetenschappelijk onderzoek. De 14 grootste dierentuinen van Nederland zijn aangesloten bij de NVD. Daar is Apenheul er één van.