Intro

In Apenheul is onderzoek doen een belangrijk thema. Het leert ons meer over het gedrag van apen en die kennis kunnen we gebruiken bij het houden van apen in Apenheul. Zo doen we met touchscreens onderzoek naar de emoties van bonobo’s en orang-oetans. En het leuke is: bezoekers kunnen het onderzoek in Apenheul nu ook zelf ervaren!

Over het onderzoek

Met ons onderzoek naar emoties bij mensapen, proberen we erachter te komen hoe de dieren op hun soortgenoten reageren. Dit doen we met behulp van een touchscreen. Hierop zien bonobo’s en orang-oetans foto’s van soortgenoten. Na het zien van zo’n foto moeten ze op een stip drukken en wordt hun reactievermogen gemeten. De snelheid waarmee ze reageren, zegt iets over de mate waarin de foto’s de aandacht van de dieren trekken.

Probeer het zelf!

Vanaf 14 april kunnen bezoekers van Apenheul zelf ontdekken hoe het onderzoek in zijn werk gaat. Bij het binnenverblijf van de bonobo’s staat een touchscreen klaar, waarop je dezelfde taak kunt uitvoeren als de apen doen tijdens het onderzoek.

Lees meer

Er is ook een team van Apenheul-gidsen en student-onderzoekers van de Universiteit Leiden aanwezig om je te begeleiden. Natuurlijk kunnen zij ook al je vragen over het onderzoek en de apen in Apenheul beantwoorden.

Waarom doen we dit?

Het emotie-onderzoek bij bonobo’s en orang-oetans helpt ons meer inzicht te krijgen in de manier waarop dieren op elkaar  reageren. Dit kan ons op de lange termijn helpen bij het maken van goede groepssamenstellingen. Het onderzoek kan dus waardevolle informatie opleveren voor fokprogramma’s. We voeren het onderzoek uit in samenwerking met de Universiteit Leiden (Dr. Mariska Kret en promovenda Evy van Berlo).