Intro

Ondanks de zachte winter is het voor de meeste apen toch echt te koud buiten. In hun binnenverblijf hebben ze minder ruimte en afleiding dan buiten. Een aap kan zich dan zeer zeker vervelen. De dierverzorgers steken daarom veel tijd in het bezighouden van de apen tijdens de winter.

Lees meer

Veel apensoorten besteden een groot deel van hun tijd aan het zoeken naar eten (verzamelen). Verrijking (zo noemen we het positief prikkelen van dieren) wordt gebruikt om dit natuurlijke gedrag te stimuleren. De verrijking  heeft daarom vaak met het aanbieden van eten te maken. Dat kan heel simpel, door het eten te verstoppen in een berg hooi, of op gevorderd niveau. De orang-oetans bijvoorbeeld vinden het heerlijk om een puzzeltje op te lossen en zo een druif (of 2) met een stokje uit een buisje te peuteren.

Zonnebloempitten

Pet-flesjes met zonnebloempitten zijn ook populair. Die hangen de verzorgers aan het uiteinde van een touw, zodat de bonobo’s niet alleen in het touw moeten klimmen, maar ook nog eens de zonnebloempitten uit de fles moeten zien te schudden.

Boksbal

Er zijn ook andere soorten verrijking. Dankzij de door de brandweer gratis verstrekte brandslangen, hebben bijvoorbeeld de gorilla’s een stevige boksbal waar ze tegen kunnen slaan en aan hangen. Zo heeft iedere soort speciaal voor hen ontwikkelde verrijking.