Intro

Dit voorjaar is Hans Dignum namens Apenheul naar Los Chilchos (Peru) vertrokken om te kijken hoe het gaat met ons natuurbehoudproject daar. Na de natuurramp die in januari 2016 plaatsvond, heeft het Apenheul Natuurbehoudfonds geld ingezameld voor de wederopbouw van het project. En we kunnen je nu zeggen… Dankzij alle steun staat de koffie-installatie nu weer als een huis!

Wederopbouw

Het afgelopen jaar is er keihard gewerkt om de nieuwe koffie-installatie werkend te krijgen. Eerst moest het hele terrein worden afgegraven. En voor de wederopbouw was enorm veel materiaal nodig, dat met een muilezel moest worden vervoerd. Een zware tocht van ruim 12 uur!

Duurzame materialen

Bij de bouw hebben we zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen, zoals hardhout van omgevallen bomen. De muren zijn gemaakt van gestampte aarde die bij de afgraving vrij kwam. Ook gebruiken we zonne-energie voor het drogen van de koffie en zonnepanelen op het dak om elektriciteit te produceren. Tot slot hebben we een slim afwateringssysteem bedacht om het vuile afvalwater van koffieverwerking op te vangen en te verwerken.

Eerste oogst

Dankzij de gulle giften uit Nederland én het harde werken staat de nieuwe koffie-installatie nu als een huis. En hij werkt! De eerste oogst van de koffieplantages is inmiddels binnen. De bonen worden geplukt in Peru, verwerkt door de koffie-installatie daar en vervolgens in Nederland gebrand. En de koffie drink jij tijdens je bezoek aan Apenheul!

Volgende stap

Daarmee is het tijd voor een volgende stap binnen het project. We willen het natuurgebied van Los Chilchos verbinden met een ander natuurgebied waar ook geelstaartwolapen voorkomen: het gebied van Montevideo. Zo’n verbinding noemen we een ecologische corridor. Dankzij zo’n corridor wordt de kans op overleven voor bedreigde diersoorten als de geelstaartwolaap veel groter. Kijk voor meer informatie hier.