Intro

Het jaar 2012 was een uitstekend jaar voor Apenheul. We hebben in de afgelopen tien jaar niet eerder zoveel bezoekers ontvangen. Maar liefst 487.000 mensen kwamen naar ons dierenpark om te genieten van de apen en andere dieren. Een groei van 9% ten opzichte van 2011 en maar liefst 43% ten opzichte van 2010! Ook de zakelijke ontvangsten kenden een prachtige groei.

Herken jezelf

De koers die we onder het motto ‘Herken Jezelf’ drie jaar geleden hebben ingezet, werpt zijn vruchten af. De flinke groei in het aantal bezoekers hebben we onder meer te danken aan de positieve beleving en reacties van bezoekers. Deze mond-tot-mondreclame verspreidde zich door heel Nederland. Bovendien waren we goed zichtbaar op tv, diverse buitenreclame en in de media.

Media-aandacht

In het voorjaar was onze apensoap dagelijks te zien in het tv-programma ‘Drukte in de Dierentuin’. Het trieste bericht van het overlijden van ‘Koning’ Karl, de oudste orang-oetanman van Europa, bereikte ook het nieuws. En in de zomer kregen we veel media-aandacht door het vestigen van een officieel wereldrecord in het Guinness Book of Records. Ter ere van de 1ste verjaardag van de vier gorilla-ukkies organiseerde het dierenpark het Grootste Verjaardagsfeest ooit!

Tevreden bezoekers

Dat onze bezoekers erg tevreden zijn blijkt uit de reviews die achtergelaten worden op onze website. Daarnaast ontvingen we maar liefst drie keer de tweede prijs in de dierenparkverkiezing  Zoo Awards, waaronder een stijging van 5 plaatsen voor ‘Beste Dierentuin’. In ons eigen klantonderzoek kregen we gemiddeld een 8,3; 0,3 punt hoger dan in 2011.

Omzet per bezoeker

Hoewel de bezoekersaantallen gestegen zijn, is de omzet per bezoeker wel iets afgenomen. In tijden van economische crisis gaan mensen vaker op zoek naar acties en vrijkaarten. We hebben niet meer acties gehouden dan in 2011, maar er zijn wel meer mensen per actie het dierenpark binnen gekomen. Zij gaven ook iets minder uit in de Apenheul souvenirshop.

Op naar 2013

Uiteraard streven we ernaar het park nog mooier en aantrekkelijker te maken. Zo zal deze winter groot onderhoud worden gepleegd en worden nieuwe projecten opgestart. Vanaf 25 maart 2013 zijn we weer geopend voor het publiek. Voor liefhebbers is de seizoenkaart 2013 tijdelijk voor maar € 25,- p.p. aan te schaffen via de webwinkel.