Intro

Deze week is er een hele bijzondere aap naar een andere dierentuin vertrokken: wolaap Sabio. Sabio is het achterkleinkind en tevens de laatste afstammeling van Yoko, de eerste wolaap die ooit in Apenheul geboren is. Er heeft sindsdien altijd een wolaap van Yoko’s bloedlijn in Apenheul geleefd. Je kunt dus gerust zeggen dat het vertrek van Sabio het einde van een bijzonder tijdperk is.

Vier generaties in Apenheul geboren

Onder andere Apenheul oprichter Wim Mager was bij de geboorte van Yoko aanwezig. Niemand wist toen nog wat ze konden verwachten. Na een wat moeizame start, want Yoko bewoog eerst niet, is het helemaal goed gekomen en heeft ze voor veel nageslacht gezorgd, waaronder dochter Quincy.

Sabio

Ook Quincy beviel van een dochter, Kijoko. En Kijoko kreeg zoon Sabio. Sabio is dus een achterkleinkind van Yoko. Helaas overleed Kijoko enkele maanden na de geboorte van Sabio.

Lees meer

 

Sabio is daarom opgevoed door zijn vader Marron (zie foto) en door zijn oma Quincy. Overigens is dat niet ongebruikelijk, want wolapenvaders hebben een grote rol in de opvoeding van hun zoons. Die moeten immers later goede leiders worden!

Vertrek

Juist omdat Sabio voorspoedig opgroeide en begon te puberen, moet hij nu vertrekken. Er waren wat spanningen tussen hem en zijn vader Marron, de huidige leider. Hij vertrok daarom deze week naar een dierentuin in Zwitserland. Zijn vader Marron en de andere wolapen zijn uiteraard nog wel te bewonderen in Apenheul.