Intro

Leerlingen van Groenhorst Barneveld gaan komende week strippen voor onze apen. Er wordt blad gestript, geknipt en ingevroren voor onze neusaap en langoeren.

Lees meer

In totaal moet er zo’n 1.200 kg blad ingevroren worden om de dieren ook in de winter vers voedsel te kunnen bieden. En daar kunnen we wel wat hulp bij gebruiken. De komende weken reizen meer scholen naar Apenheul af om te assisteren.

Hulp ingeroepen

Jaarlijks worden tientallen vrijwilligers en medewerkers opgetrommeld om te helpen met het strippen van blad. Het is zoveel werk dat we dit jaar een beroep doen op honderden leerlingen van de opleiding dierverzorging.

Onder andere Groenhorst Barneveld, Helicon en AOC de Groene Welle nemen deel aan dit project. We zijn enorm dankbaar voor de hulp van alle leerlingen.

Ingevroren blad

Neusapen en langoeren zijn erg kieskeurig als het om hun eten gaat. Ze hebben een strikt dieet van blad, dat bij voorkeur vers is. Omdat in de Nederlandse winters er maar weinig vers blad aan de bomen hangt, vriezen we ieder jaar 800 tot 1.200 kilo blad in. 

Hele takken met bladeren nemen veel ruimte in beslag. Daarom worden de takken geknipt of het blad gestript en in grote pakketten in een enorme vriezer bewaard. Dat zijn er dit jaar zo’n 1.600!