Intro

Prachtig nieuws uit Apenheul: er is een orang-oetan geboren! Moeder Samboja (12) is op 19 oktober 2017 bevallen van een gezonde dochter. Het is haar eerste kind. Samboja zelf is een dochter van orang-oetan Sandy. Zij leeft ook in Apenheul en is nu dus oma geworden. Met de geboorte van de baby leven er maar liefst drie generaties orang-oetans in Apenheul. 

Kraamvisite

Bezoek je Apenheul, dan kun je meteen op kraamvisite komen. Samboja en haar baby zijn namelijk te zien in het binnenverblijf van de orang-oetans. Samboja is een beschermende moeder en houdt haar dochter dicht bij zich. Het kan dus zijn dat de kleine niet altijd even goed zichtbaar is. In Apenheul werd twee jaar geleden voor het laatst een orang-oetanbaby geboren. Toen beviel Wattana van zoon Baju. Op dit moment leven er 11 orang-oetans in Apenheul. 

Toekomst orang-oetans

We zijn erg blij met de geboorte van het meisje. Apenheul doet al sinds 1999 actief mee aan het internationale fokprogramma voor orang-oetans in dierentuinen. Binnen dit fokprogramma is de geboorte van een meisje heel erg welkom. Zij zal hopelijk in de toekomst voor nakomelingen zorgen. Dit is belangrijk om een gezonde populatie orang-oetans in dierentuinen in stand te houden.

 

Bedreigde apensoort

In het wild worden orang-oetans met uitsterven bedreigd. Deze mensapen leven op de Indonesische eilanden Borneo en Sumatra. De bossen daar worden gekapt en moeten onder andere plaatsmaken voor palmolieplantages. Het Apenheul Natuurbehoudfonds steunt een belangrijk project – het Kinabatangan-project – om de ontbossing tegen te gaan en de orang-oetans in het wild voor uitsterven te behoeden.

Goed om te weten

Apenheul is nog open t/m zondag 5 november. Daarna sluiten we onze deuren voor de winterperiode. Wil je een symbolisch kraamcadeau geven als je op bezoek komt? Dan kun je een donatie overmaken naar rekeningnummer NL06TRIO0197986145 o.v.v. ‘Orang-oetan baby’. Van dit geld kopen we een puzzel voor de orang-oetans. Het resterende bedrag komt ten goede aan bovengenoemd project voor de orang-oetans in het wild.