Intro

Deze zomer doet Apenheul onderzoek naar de blauwoogmaki’s op Madagaskar. We doen er immers alles aan om ervoor te zorgen dat deze prachtige dieren niet uitsterven. Door onderzoek te doen, komen we erachter hoe de blauwoogmaki’s leven én hoe we ze het beste kunnen beschermen. Daarom is er in juni een onderzoekersteam naar Madagaskar vertrokken!

Over het onderzoek

Bioloog Iris de Winter is de coördinator van het onderzoek naar blauwoogmaki’s op Madagaskar. Zij doet dit samen met vier studenten van Wageningen University & Research. Op Madagaskar verdwijnen steeds meer bossen: het leefgebied van de zeldzame blauwoogmaki. Het team onderzoekt wat dit betekent voor het voortbestaan en de gezondheid van de blauwoogmaki’s.

Blauwoogmaki’s tellen

Maar wat doen de onderzoekers zoal op Madagaskar? Eén van de studenten, Jessica, onderzoekt in welke bossen de blauwoogmaki’s precies leven. Ook gaat zij het aantal blauwoogmaki’s tellen. We willen namelijk graag weten hoeveel blauwoogmaki’s er nog in het wild zijn. Als we later terugkomen en opnieuw tellen, weten we of er blauwoogmaki’s zijn bijgekomen. En daar hopen we natuurlijk op!

Poep-onderzoek

Student Cas onderzoekt de poep van de blauwoogmaki’s. Dat klinkt misschien gek, maar uit poep kun je veel informatie halen. Bijvoorbeeld over de familie en de gezondheid van blauwoogmaki’s. Student Victor gaat na in welke bomen de blauwoogmaki’s leven. Want als we dat weten, weten we ook welke bomen op Madagaskar we zéker moeten beschermen.

Mensen op Madagakar

Tot slot doet student Audrey onderzoek naar de mensen op Madagaskar. We willen namelijk weten op welke manier de bevolking daar kan helpen om de blauwoogmaki te beschermen. Alle onderzoekers maken filmpjes over hun bevindingen op Madagaskar. Zij zijn op dit moment druk bezig met hun onderzoek, dus deze zullen we binnenkort delen via onze website!