Intro

Tussen Keulen en Apeldoorn heeft een bijzonder transport plaatsgevonden. We hebben vandaag een nieuwe bonobo ontvangen uit Zoo Köln. Besede (7 jaar) gaat deel uitmaken van onze bonobogroep.

Lees meer

We hebben één van de grootste bonobogroepen van Europa en in Nederland kan je alleen hier bonobo's bewonderen. De bonobogroep is onderdeel van het Europese fokprogramma (EEP). Door het uitwisselen van dieren binnen Europa, maar ook wereldwijd, zorgen we samen voor het behoud van genetische diversiteit.

Make Love, not war

Besede krijgt de tijd om aan haar nieuwe omgeving en dierverzorgers te wennen. Als ze haar rust heeft gevonden starten we met de introductie bij de andere bonobo’s. Dat doen we stapje voor stapje. Hoewel bonobo’s meestal de ‘make love, not war’-tactiek aanhouden, kan een verkeerde aanpak voor ophef zorgen. Gelukkig hebben we veel ervaring met deze dieren, waardoor een introductie meestal soepel verloopt.

Herenigd

Besede komt in Apenheul een bekende tegen. Bonobo Bolombo is twee jaar geleden vanuit de dierentuin van Keulen naar ons park verhuisd.

Lees meer

Bolombo heeft daar samen met Besede geleefd en zal haar zeker herkennen. We brengen Besede en Bolombo daarom ook als eerste samen. De andere bonobo’s worden vervolgens in kleine aantallen aan Besede voorgesteld.

Bijzonder zeldzaam

Er komen maar weinig bonobo’s voor in dierentuinen. De groep in Apenheul is dan ook zeer belangrijk voor het Europese fokprogramma. In Europa leven er zo'n 90 bonobo’s in dierentuinen, waarvan nu 10 in ons park. We werken actief mee aan het behoud van bonobo-populaties, ook in het wild. Met ons eigen natuurbehoudfonds steunen we projecten in onder andere D.R. Congo, waar ook bonobo’s leven.