Intro

In Apenheul loopt een nieuwe apensoort los tussen de bezoekers: de kroonmaki. Afgelopen winter hebben we al een vrouwtje ontvangen, die in afwachting van een man even achter de schermen zat. Eind mei is het mannetje gearriveerd en beide dieren lopen nu los tussen de bezoekers.

Madagaskargebied

De kroonmaki’s zijn te zien in het Madaskargebied van Apenheul, waar nog vier soorten halfapen leven. De kennismaking met de ringstaartmaki’s, rode en zwartwitte vari’s verliep zeer voorspoedig. Dierverzorgers hebben even moeten wachten met de introductie bij de roodbuikmaki’s. De roodbuikmaki’s gedragen zich wat dominant naar de nieuwkomers, maar de kroonmaki’s gaan hier goed mee om. Bezoekers van Apenheul kunnen nu dagelijks de kroonmaki’s bewonderen in het gebied.

De aap met de kroon

Kroonmaki’s hebben prachtige vachttekeningen, die bij het mannetje iets expressiever zijn dan bij het vrouwtje. Beiden hebben een oranje driehoek op hun hoofd, maar de mannetjes hebben een zwarte kruin in het midden hiervan. Daardoor lijkt het net of ze een kroon op hebben. Die kroon zegt overigens niets; de vrouwen zijn de baas.