Intro

Afgelopen week zijn er twee bonobo’s gearriveerd in Apenheul: moeder Bonnie (39) en haar zoon Kindu (32). Beiden komen uit Kölner Zoo. De komende tijd zullen ze kennismaken met de andere bonobo’s in Apenheul. Twee daarvan kennen ze al; Bolombo en Besede komen ook uit de Duitse dierentuin.

Spannend

De eerste kennismaking met de dierverzorgers en hun nieuwe omgeving was best spannend. Moeder Bonnie nam de eerste dagen rustig de tijd om alles te ontdekken. Ze was wat terughoudend en had ook een verminderde eetlust. Kindu bleek wat makkelijker met de veranderingen om te gaan. Hij lijkt zich al aardig thuis te voelen.

Hereniging

De introductie met de andere bonobo’s is naar wens verlopen. Tijdens de hereniging met Bolombo werd Bonnie al minder verlegen en werd er zelfs al vrij snel gepaard. De twee nieuwkomers hebben ook al kennis mogen maken met de dominante vrouw Jill. Jill benaderde Bonnie rustig en voorzichtig en liet het initiatief voor contact bij Bonnie.

Lees meer

Uiteindelijk zocht Bonnie toenadering en toonde genegenheid. Ook Jill’s dochter Monyama lijkt blij met de twee nieuwelingen en zoekt veel contact.

Inmiddels zijn Bonnie en Kindu ook succesvol geïntroduceerd bij Zuani en Makasi. Jongeman Makasi is een echte charmeur en probeert veel contact te zoeken met beide dieren. Al met al goede tekenen dus! We hopen dat er met de komst van de nieuwe bonobo’s een goede balans ontstaat in de groep en de bonobo’s komend seizoen weer als één groep te zien zijn voor bezoekers.

Nieuw seizoen

Apenheul is op dit moment gesloten voor publiek. De bonobo’s kunnen zo in alle rust aan elkaar wennen. Vanaf 14 april is iedereen van harte welkom om Apenheul en zijn nieuwe inwoners te komen bezoeken.