Intro

We hebben een nieuwe apensoort gekregen: Hanuman langoeren. Woensdag kwamen één man en twee vrouwen naar Apenheul. We zijn daarmee de enige dierentuin in Nederland met deze ‘heilige’ apen, zoals ze in India genoemd worden.

Lees meer

Naar verwachting zijn de dieren al vanaf de opening van ons park te zien. Op 1 april openen we onze deuren, maar inwoners van de gemeente Apeldoorn en seizoenkaarthouders krijgen al eerder de kans ons park te bezoeken.

Meer informatie hierover vind je op de pagina's over de Apeldoorndag en onze pre-opening.

Loslopende apen

Hanuman langoeren zijn enorm goede springers. Ze kunnen moeiteloos sprongen van 4 tot 5 meter maken. Hoewel ze erg vriendelijk zijn, kunnen ze door hun springkunsten niet helemaal loslopen in ons park. Ze zouden met gemak hun gebied uit kunnen springen.

Afgelopen winter hebben we daarom de grote volière, waar eerder nog Zuid-Amerikaanse vogels rondvlogen, aangepast voor het huisvesten van de langoeren.

Lees meer

Hier zullen ze op den duur enkele uren per dag loslopen tussen de bezoekers. Tot die tijd zijn de langoeren in hun eigen verblijf te zien.

Heilige apen

Hanuman langoeren hebben hun naam te danken aan de Hindoegod ‘Hanuman’. Tijdens een reddingspoging van zijn vrouw verbrandde hij zijn gezicht, handen en voeten. Bij Hanuman langoeren zijn deze lichaamsdelen zo zwart dat het lijkt of deze verbrand zijn. Verder zijn ze overwegend grijs, met lichtgeel gekleurde flanken.