Intro

Neusberen Rico en Nokia zijn overleden in Apenheul. Beide dieren waren hoogbejaard. Sinds een half jaar ging hun gezondheid en daarmee hun kwaliteit van leven enorm hard achteruit. In overleg met de dierenarts is daarom besloten om beide dieren in te laten slapen.

Lees meer

Bejaard koppel

Rico en Nokia kwamen in 2004 naar Apenheul. Hoe oud ze precies waren, weten we niet, maar ze waren inmiddels minimaal 15 jaar oud. En dat is oud voor neusberen: in het wild worden ze vaak niet ouder dan 10 jaar. Rico en Nokia waren dus met recht een hoogbejaard koppel. Niet voor niets deden ze het al een hele tijd rustig aan. Het koppel sliep veel en kwam alleen in actie voor een lekker hapje.

Speciale verzorging

De dierverzorgers wisten uitstekend wat de neusberen nodig hadden en wat hun beperkingen waren. Hierdoor hebben Rico en Nokia lang van hun oude dag kunnen genieten in Apenheul. De dierverzorgers hebben bijvoorbeeld speciale loop- en klimstructuren gemaakt, zodat de neusberen makkelijker bij hun nachtverblijf konden komen. 

Lees meer

Ook weekten ze het voer van de dieren, omdat ze de harde brokken niet meer konden doorbijten. Verder werden de nagels van de neusberen regelmatig geknipt, omdat deze niet meer vanzelf sleten.

Gezondheid achteruit

Het afgelopen half jaar ging de gezondheid van de neusberen erg hard achteruit. Ze aten en dronken steeds slechter. Beide dieren zagen ook heel slecht. Eén van hen was zelfs nagenoeg blind en kon de weg alleen op de tast vinden. Op het laatst waren beide dieren nauwelijks nog actief. Ze lagen vrijwel de hele dag in hun nachtverblijf en reageerden nog amper op hun verzorgers. Vanwege het gebrek aan kwaliteit van leven, is besloten om beide dieren in te laten slapen. Er zullen vooralsnog geen nieuwe neusberen naar Apenheul komen.