Intro

Neusaap Goalie (3 jr) is onlangs plotseling overleden. Dierverzorgers zijn behoorlijk ontdaan van dit trieste feit. Goalie kwam in september vanuit Singapore naar Apenheul, samen met zijn soortgenoot Jeff. In Apenheul woonden zij samen met de oudere Bagik, die sinds 2011 in Apeldoorn verblijft.

Onverwacht

Dierverzorgers troffen Goalie  dood aan in zijn verblijf. De schrik was enorm, want Goalie had geen tekenen van ziekte getoond. Sinds zijn komst was Goalie wel rustiger dan de andere twee neusapen, maar net als bij mensen kan dat een karaktereigenschap zijn.

Onderzoek

Het veterinair pathologisch laboratorium van de Universiteit van Utrecht heeft het lichaam van Goalie onderzocht. Hieruit bleek dat Goalie geen vetreserves meer had en een tekort had aan albumine, een bloedeiwit. Vreemd genoeg was het lichaamsgewicht van Goalie echter niet afgenomen: hij was zelfs 200 gram zwaarder dan bij zijn aankomst in Apenheul.

Het is onduidelijk wat de oorzaak van de aandoening is en wanneer deze is ontstaan. De resultaten van de sectie verklaren ook niet waarom Goalie zo plotseling is doodgegaan.

Samenwerking Apenheul en Singapore Zoo

Goalie is geboren en opgegroeid in Singapore Zoo. Apenheul heeft direct contact opgenomen met de dierentuin om hen het trieste nieuws te vertellen.

Lees meer

 

De dierentuin betreurt het overlijden van Goalie, maar is desalniettemin vastbesloten door te gaan met de samenwerking. Ook Apenheul wil ondanks deze tegenslag doorgaan met het houden van de bijzondere soort.

Apenheul en Singapore Zoo zijn in 2011 een strategische samenwerking aangegaan om een internationaal fokprogramma op te zetten. Dr. Cheng Wen-Haur, Chief Life Sciences Offer van Wildlife Reserves Singapore:

“Cooperation between zoological institutions is crucial for the survival of endangered proboscis monkeys in captivity. While we are saddened by the loss of Goalie, in the days ahead we will continue working closely with the team at Apenheul Primate Park to determine how best we can attempt to help the species.”