Intro

Woensdag 9 september was een zwarte dag voor Apenheul. Orang-oetan Merah verdronk rond kwart voor 12. In eerste instantie was het onduidelijk wat de oorzaak was. Orang-oetans kunnen niet zwemmen en zijn normaal gesproken zeer voorzichtig met water.

Lees meer

Inmiddels is uit camerabeelden gebleken dat er gisteren onrust heerste onder de orang-oetans in Apenheul. Uit de beelden bleek dat Merah achterna gezeten werd door 2 oudere orang-oetans. Hoewel er meerdere vluchtwegen zijn, onder andere terug het binnenverblijf in of omhoog via klimconstructies, vluchtte de anders zo voorzichtige Merah via het water. Ze nam een grote sprong om het nabijgelegen eiland te bereiken. Helaas kwam ze in het midden van de gracht terecht en het lukte haar daarna niet om alsnog bij de oever te komen.

Lees meer

Apenheul heeft het binnen- en buiten verblijf juist zo ingericht dat de dieren voldoende mogelijkheden hebben om elkaar op te zoeken of elkaar juist te vermijden. Meer hierover kun je zien in dit filmpje dat gaat over het verblijf van de orang-oetans.

Wij gaan deze noodlottige gebeurtenis grondig analyseren en bekijken of dit te voorkomen was én hoe dit in de toekomst te voorkomen is. Het videomateriaal van Merah wordt niet openbaar gemaakt aangezien wij deze beelden te heftig vinden om te laten zien.