Intro

Een paar weken geleden hadden de dierverzorgers het niet durven dromen. Orang oetan Karl was ernstig ziek en herstel leek bijna niet mogelijk. Maar Karl zat niet bij de pakken neer en bleek sterk. Na een wonderbaarlijk herstel mocht de vijftigjarige orang oetanman vrijdag 18 februari weer voor het eerst uit de 'ziekenboeg' naar zijn soortgenoten. Een tripje dat hem evengoed de nodige moeite kostte.


Even bijkomen

Door zijn ziekte heeft Karl ruim een maand apart van de andere orang oetans gezeten in een kleinere, aparte ruimte, een soort 'ziekenboeg'. Zo konden zijn verzorgers hem erg goed in de gaten houden en er zeker van zijn dat Karl zijn medicijnen nam en voldoende at. Als Karl zich iets beter voelde mochten er wel eens soortgenoten bij hem op bezoek. Hij genoot daar vaak zichtbaar van, maar gaf ook duidelijk aan als het hem te veel was. De antibiotica sloeg goed aan en Karl ging zich gelukkig steeds beter voelen. Nu de kuur ten einde loopt en Karl weer een stuk mobieler is, is een hereniging met de andere orang oetans in het grotere verblijf mogelijk.

Extra klimbalken als rollator

Net als voor iedereen die een tijd op bed heeft gelegen, geldt ook voor Karl dat een uitstapje best vermoeiend is. Spiermassa moet weer opbouwen. Het orang oetan verblijf in Apenheul is zo gebouwd dat het zo uitdagend mogelijk is voor de inwoners. Zo moeten de orang oetans een hoogte van zo'n 6 meter naar beneden en weer naar boven klimmen om hun eten te krijgen. Voor Karl te vermoeiend. Om het hem makkelijker te maken door het grotere verblijf te bewegen en ook zijn eten te halen, zijn hier een paar aanpassingen gedaan. Als oudedagsvoorziening zijn er meer touwen opgehangen en extra klimbalken gemonteerd.

Uit de ziekenboeg

Onder toeziend oog van dierverzorgers en pers mocht Karl uit de aparte ruimte. De oude man zat al vol spanning te wachten tot de schuif openging. Spanning die hem zichtbaar vermoeide. Eenmaal in het grotere verblijf plofte hij dan ook snel neer om bij te komen en het allemaal nog maar eens goed te overdenken. Voor de dierverzorgers een teken om de situatie nauwgezet te blijven volgen om ervoor te zorgen dat hij geen terugval krijgt. Karl is oud en zijn toestand blijft zorgelijk. We hopen dat hij verder opknapt in het grotere verblijf, zodat hij straks lekker kan genieten van het naderende voorjaar.