Intro

In de nacht van zondag 22 op maandag 23 november is in Apenheul een Javaanse langoer geboren. De verzorgers hadden een vermoeden dat moeder Carrot zwanger was, maar wisten het niet zeker. Maandagochtend vroeg werd duidelijk dat het inderdaad het geval was.

Blij

Fokman Pan, die vorig jaar arriveerde, heeft precies gedaan wat hij ook moest doen: voor nageslacht zorgen. Javaanse langoeren komen relatief weinig voor in dierentuinen. Daarnaast is het alweer 5 jaar geleden dat er een langoerenjong werd geboren in ons park. Dat de nieuwe fokman zich al zo snel bewezen heeft komt dus erg goed uit. We zijn blij met de geboorte van het jong. En moeder en kind maken het goed. Het jong dronk vrijwel meteen en dat is een goed teken.

Zwart of oranje?

Javaanse langoeren hebben een oranje of een zwarte vacht. De kleur heeft niets met het geslacht te maken. Jongen hebben wel altijd een feloranje vacht bij hun geboorte. Die kleur is nog feller dan bij de volwassen dieren en valt goed op, zodat de vrouwen de jongen sneller in bescherming nemen.

Vanaf april 2016, als Apenheul weer open gaat, kan je het jong komen bewonderen en zal waarschijnlijk ook duidelijk zijn wat de definitieve vachtkleur wordt.