Intro

Leeuwenstaartmakaak Billy is onlangs op 27-jarige leeftijd overleden. Billy kwakkelde al een tijdje met zijn gezondheid en had vooral veel last van zijn been. Na onderzoek bleek hij artrose en heupdysplasie in een vergevorderd stadium te hebben. Om hem langer onnodig lijden te besparen, hebben we de keuze moeten maken om Billy in te laten slapen.

Icoon

Billy was een bijzonder karakter in Apenheul. In de eerste plaats omdat hij de leider was van de groep leeuwenstaartmakaken. Daarnaast werd Billy in 2006 plotseling ziek. Hij kon niet goed meer zien. Een oogarts uit het ziekenhuis heeft Billy toen behandeld en een kunstlens bij hem geplaatst. Ondanks dat Billy beperkt zag, was hij al die jaren hij een uitstekende leider van de groep leeuwenstaartmakaken.

Diabetes

De oorzaak waardoor Billy minder goed kon zien, was diabetes. De dierverzorgers moesten hem dagelijks insuline inspuiten.

Lees meer

Hiervoor kreeg Billy een speciale training. Zo leerde hij om elke ochtend naar een apart verblijf te komen en daar te plassen. Vervolgens konden de dierverzorgers zijn glucosegehalte meten en aan de hand daarvan de juiste hoeveelheid insuline bepalen. Vervolgens drukte Billy zijn achterwerk tegen het gaas en konden de dierverzorgers hem zijn prikje geven. En dit alles lukte vaak binnen 5 minuten!

Gemis

Leeuwenstaartmakaken worden in dierentuinen zo’n 25-35 jaar oud. Dat Billy, ondanks zijn diabetes en artrose, nog een respectabele leeftijd van 27 jaar heeft behaald is dus best bijzonder. We zullen Billy missen.