Intro

Oplettende bezoekers hebben het misschien al gezien: het verblijf van de Abessijnse hoornraven (vogels) is sinds vandaag onbewoond. Hoornraaf Buddy (14) is namelijk verhuisd naar een andere dierentuin.

Alleen over

Afgelopen winter overleed in Apenheul plotseling Buddy’s vrouwtje Holly. We vonden het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe partner voor Buddy te vinden. Hoornraven zijn namelijk heel sociale vogels. Onze zoölogisch directeur Frank Rietkerk vertelt: “Er is een Europees fokprogramma voor de Abessijnse hoornraaf. De coördinator van het fokprogramma liet ons weten dat de dierentuin van Maubeuge (Frankrijk) op zoek was naar een man voor het vrouwtje dat daar woont. Buddy is daarom naar Frankrijk verhuisd. Het is fijn dat deze dieren de tijd nu samen kunnen doorbrengen.” 

Geen nieuwe hoornraven

Nu Buddy is vertrokken, staat het verblijf van de Abessijnse hoornraven leeg. Het is nog onduidelijk welke invulling er aan deze plek wordt gegeven. Wat in ieder geval zeker is, is dat er geen nieuwe hoornraven naar Apenheul komen. Frank: “Op het moment dat bij een tweetal dieren één van de twee overlijdt, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het overgebleven dier goed terecht komt. In het geval van de hoornraven stond voorop dat we een partner voor Buddy wilden vinden. Ook ontstond de vraag of we een nieuw koppel hoornraven in Apenheul wilden huisvesten. Onder meer vanwege de toekomstplannen van Apenheul en de focus op apen als ons specialisme, hebben we ervoor gekozen dit niet te doen.”

Over de soort

De Abessijnse hoornraven kwamen in 2007 naar Apenheul. Veel bezoekers van Apenheul zullen deze vogels kennen van de gorillavoederingen. Tijdens deze presentaties vlogen ze daar over het publiek heen. Om dit te kunnen doen, hebben de hoornraven zelfs speciale vlieglessen van hun verzorgers gekregen. De Abessijnse hoornraaf is de grootste neushoornvogel die er bestaat. In het wild leven deze grote, zwarte vogels in Afrika. Hun naam hebben ze te danken aan een soort kam op hun snavel. Ook kenmerkend zijn de lange wimpers, die hoornraven beschermen tegen hoge grassprieten. Tot slot zijn de mannen te herkennen aan hun (deels) rode keelzak. Bij vrouwen is deze zwartblauw.