Intro

Een bijzonder moment in de geschiedenis van Apenheul: gorillaverzorger Frans Keizer gaat binnenkort met pensioen. In maart 2018 werkt hij maar liefst 40 jaar bij Apenheul. Het langst van alle medewerkers ooit! In aanloop naar zijn pensioen geeft hij op woensdag 18 oktober een speciale gorillapresentatie. Hierin blikt hij terug op ’40 jaar gorilla’s in Apenheul’. Iedereen die ons park die dag bezoekt, is welkom bij deze presentatie om 15.30 uur op de Bongo Bonde (de gorillavoederplaats).

Gorilla-encyclopedie

Frans begon zijn loopbaan in Apenheul een paar jaar nadat Wim Mager het park in 1971 oprichtte. Frans werkte toen als ‘opperman’ bij de bouw van Wim Mager zijn woning boven het gorillaverblijf. Al snel mocht hij aan de slag als gorillaverzorger. En dat is hij tot op de dag van vandaag nog steeds.

40 jaar gorilla’s

In de afgelopen 40 jaar heeft Frans een schat aan kennis en ervaring opgebouwd over gorilla’s. Hij was erbij toen de dierverzorgers in de beginjaren van Apenheul nog bij de gorilla’s op het eiland mochten. Hij zag de eerste gorilla's in Apenheul opgroeien en samen een stabiele groep vormen. Hij kon hij met eigen ogen zien hoe zilverrug Bongo de onbetwiste gorillaleider van de groep werd. Ook was hij erbij toen Bongo overleed en toen huidige leider Jambo in de groep werd geïntroduceerd. Speciale band

Tientallen geboortes passeerden de revue, waaronder een heuse babyboom in 2011. Toen werden er maar liefst vijf gorilla’s in één jaar geboren. Een wereldrecord! De meest speciale ‘band’ had Frans naar eigen zeggen met gorilla Lobo. Zij was één van de eerste gorilla's in Apenheul en overleed twee jaar geleden. Frans zag haar opgroeien van kleuter tot een zeer ervaren moeder die hoog in de rangorde stond. En dit alles is nog maar een kleine greep uit zijn loopbaan.

Goed om te weten

Al zijn kennis over de gorilla’s in Apenheul zal Frans delen tijdens zijn bijzondere afscheidspresentatie. Bezoekers van het park zijn hierbij van harte welkom. Let op: aanmelden is niet nodig, maar vol = vol. Het is niet mogelijk een plaats te reserveren.