Intro

We zitten met onze handen in het haar. De gorillakleuters verzinnen deze zomer alle mogelijke manieren om in de beschermde bomen van hun verblijf te klimmen. Ze breken oude klimstructuren en dode takken af en plaatsen ze tegen de schrikhekjes. Zo hopen ze de boomtoppen te bereiken voor een smakelijk hapje blad. Of nemen ze hun verzorgers in de maling?

Ondernemende gorilla's

De 15 gorilla’s in Apenheul leven op het grootste (één hectare!) gorilla-eiland ter wereld. In 2011 vond er een babyboom plaats in de groep. Deze baby’s zijn ondertussen ondernemende kleuters geworden, die er niet voor terugdeinzen grenzen op te zoeken. Leuk om te zien voor bezoekers, maar minder leuk voor de bomen op het eiland.

De gorilla’s proberen op alle mogelijke manieren in de bomen op hun eiland te klimmen, die door het dierenpark vakkundig beschermd worden met schrikdraad en berberisstruiken. De gorilla’s laten zich echter niet afschrikken. Ze breken oude klimstructuren of dode takken af, zetten deze tegen de schrikhekjes en klimmen vervolgens in de boom.

Kat-en-muisspel

In Apenheul willen we voorkomen dat de gorilla’s in de bomen klimmen. De bomen fungeren als schaduwplek en schuilplaats voor regen voor de dieren. Bovendien willen we het eiland mooi groen houden. De gorilla’s zijn echter dol op de bast en bladeren en gebruiken de takken om mee te spelen of om nesten mee te bouwen. Als het zo doorgaat, staat er binnenkort geen boom meer op het eiland…

De dierverzorgers en de Technische Dienst hebben er hun handen vol aan. Ze verwijderen zoveel mogelijk grote takken van het eiland. Dat gaat vaak een paar dagen goed, totdat één van de gorilla’s weer ergens een tak vandaan tovert. We zoeken dus koortsachtig naar een oplossing om dit kat-en-muisspel te stoppen…

Bekijk hier het filmpje.