Intro

Onze zoölogisch directeur Frank Rietkerk en Timmo Terpstra van koffiebranderij Peeze zijn terug van een bijzondere reis naar Los Chilchos in Peru. Het was een zware, maar bovenal indrukwekkende reis. Hun doel: een bezoek aan ons eigen koffie-project na de verwoestende modderlawine begin dit jaar.

Verwoestende modderlawine

Afgelopen januari werd Los Chilchos geteisterd door een zware modderlawine. Onder andere de benificio (koffieverwerkingsinstallatie) werd verwoest en manager Ramiro verloor zijn vrouw en zijn huis. Met het noodfonds dat wij hebben opgezet kunnen we de inwoners van Los Chilchos helpen hun leven weer op te bouwen. Frank en Timmo bezochten Los Chilchos om te kijken hoe de situatie nu is en welke hulp de lokale bevolking nog nodig heeft.

Wederopbouw

De wederopbouw van de woningen en de beneficio verloopt gestaag. De wegen naar het dorp zijn slecht begaanbaar, waardoor het erg veel tijd kost om materialen naar het dorp te vervoeren. Bovendien is geen stromend water in het dorp en een beperkte stroomvoorziening. De beneficio werkt daardoor nog niet naar behoren en ook aan de woningen moet nog veel werk verricht worden. Maar de mensen hebben vertrouwen. Ze werken keihard aan de wederopbouw en zijn gedreven om het koffie-project weer nieuw leven in te blazen.

Geelstaartwolaap

Het project draait voornamelijk om de geelstaartwolaap; een kritiek bedreigde apensoort die alleen in de nevelwouden van Peru leeft. De soort is zo zeldzaam, dat lange tijd werd gedacht dat deze was uitgestorven. Uiteraard hoopten Frank en Timmo de geelstaartwolaap te kunnen spotten, maar het mocht niet zo zijn. Deze soort leeft in kleine aantallen, diep in het nevelwoud en wordt maar zelden gezien.

Update

Tijdens de reis is er veel film- en beeldmateriaal gemaakt van het project en de natuur. Binnenkort zullen we meer verhalen, foto’s en filmpjes delen, zodat alle donateurs van het noodfonds ook kunnen zien wat er met hun donatie wordt gedaan.

Jij kan (nog steeds) helpen

De inwoners van Los Chilchos hebben nog een lange weg te gaan. En dat kost tijd én geld. Wil je Los Chilchos helpen? Koop dan de bijzondere en vooral ook lekkere Lazy Monkey koffie in Apenheul of via de webshop van Peeze. Doneren kan ook! Maak jouw donatie o.v.m. Los Chilchos koffieproject over op IBAN NL06TRIO0197986145.