Intro

Apen zijn net mensen; ze kunnen dus ook mensenziektes krijgen. In het kader van Wereld Diabetes Dag vertellen we meer over de leider van de leeuwenstaartmakaken, Billy, die diabetes heeft.

Lees meer

In 2006 werd Billy plotseling ziek. Hij was verward en leek niet goed meer te zien. Na vele onderzoeken bleek dat hij diabetes had. Behalve een speciaal dieet, moet Billy ook dagelijks insuline krijgen. Maar eerst moest hij weer kunnen zien, hij kreeg daarom een kunstlens in één oog. Dit verbeterde zijn zicht en hierdoor functioneerde hij weer goed als leider.

Training

Na de operatie konden de verzorgers beginnen met de training. Het duurde even, maar inmiddels loopt Billy elke ochtend naar een apart verblijf en plast op een specifieke plek. Een verzorger meet dan het glucosegehalte en aan de hand daarvan wordt de hoeveelheid in te spuiten insuline vastgesteld. Vervolgens drukt Billy zijn achterwerk tegen het gaas en kan de insuline gespoten worden. En dit alles vaak binnen 5 minuten!

Routine

De routine is heel normaal geworden, zowel voor Billy als de verzorgers. Ook de groep leeuwenstaartmakaken moet hierin mee: zij krijgen hetzelfde dieet, volgens hetzelfde tijdschema als Billy om te voorkomen dat hij apart moet eten. En het allerbijzonderste: Billy wordt nog steeds geaccepteerd als leider. Dat maakt de extra zorg van de verzorgers de moeite meer dan waard.