Intro

Vorige week is Apenheul’s bekende doodshoofdaapje Tjonge verhuisd naar een dierentuin in Frankrijk. Hiermee hebben we afscheid moeten nemen van een echt karakter uit Apenheul én haar 12 familieleden. Gelukkig is er ook goed nieuws: voor de huidige doodshoofdapen ontstaat nu de ruimte om voor nieuwe baby’s te zorgen.

Karakter

Tjonge (21) was voor veel bezoekers een bekend doodshoofdaapje. Zij is geboren en getogen in Apenheul en stond sinds 2014 het hoogst in rang binnen de doodshoofdapengroep. De gehele groep in Apenheul bestaat weer uit verschillende subgroepjes, waar moeders, zussen en kinderen onder leiding van één volwassen dame leven.

Goede voorbeeld

Tjonge’s groep had in het doodshoofdapenbos het meest te vertellen en daarmee het recht op de beste plekjes en de lekkerste hapjes. Tjonge zelf stond bekend als een vriendelijke en rustige leidster. 

Lees meer

Ze heeft zeker 9 kinderen gekregen, wat haar een sterke positie in de groep gaf. Het goede voorbeeld kreeg ze van haar eigen moeder, Saartje, die jarenlang de leidster was van de doodshoofdapengroep.

Nieuwe baby’s

Nu Tjonge en haar familie vertrokken zijn, zijn er nog grofweg twee subgroepen in Apenheul te vinden. De groep onder leiding van doodshoofdapen Faidy en Nuriël is nu gestegen naar de hoogste positie. Voor beide groepen is nu ruimte ontstaan om zich verder uit te breiden. Komende winter ligt er dus een mooie taak in het verschiet voor doodshoofdapenfokman Nacho. Hij mag dan met de vrouwtjes paren. Hopelijk kun je volgend seizoen dus weer genieten van een heleboel doodshoofdapenbaby’s!