Lees meer

Beschuit met muisjes bij de berberapen: daar is op woensdag 3 juni een baby geboren! Berberapenbaby’s trekken altijd veel belangstelling van de andere dieren in de groep. Ze zorgen voor meer aanzien en dus wil iedereen zo’n kleintje wel aanraken, bij zich dragen of beschermen…

Prinsjes en prinsesjes

Al die aandacht zorgt ervoor dat de kleintjes zich al snel als prinsjes en prinsesjes gaan gedragen. Ze doen lekker wat ze zelf willen en komen overal mee weg. Heeft een pasgeboren berberaap ruzie met een oudere berberaap en zet hij het op een krijsen? Dan zullen de andere berberapen naar de jongste toesnellen om te helpen. Jammer genoeg duurt deze prinsen- en prinsessenrol niet eeuwig. Wordt er een nieuwe baby berberaap geboren, dan krijgt deze alle aandacht. Even omschakelen dus!

Sociaal lijmmiddel

Sociale verhoudingen zijn voor berberapen heel belangrijk. Die onderhouden ze door elkaar te vlooien, maar ook baby’s werken als ‘sociaal lijmmiddel’. Dankzij de baby’s kunnen lager geplaatste berberapen bijvoorbeeld makkelijker in de buurt komen van de dominantere dieren. Ook Toufik, de leider van de berberapen in Apenheul, geeft maar wat graag aandacht aan de kleintjes. Zo  laat hij de vrouwtjes zien dat hij een goede vader is, wat de vrouwen weer heel aantrekkelijk vinden.

Met de komst van de kleine telt de groep berberapen in Apenheul op dit moment 25 dieren. Kom je ze snel bewonderen?!