Intro

Met spanning hebben we uitgekeken naar de komst van de wonderlijke, nieuwe bewoners van Apenheul. De drie mannelijke neusapen Julau (9), Bena (10) en Bagik (9), hebben hun reis van Singapore naar het frissere Holland goed doorstaan.

Lees meer

Rustig, zoals het een echte blad-etende aap betaamd, ontdekken ze hun nieuwe onderkomen. Na een korte wenperiode kunnen bezoekers ze nu ook zien.

Wonderlijk

Het opvallende uiterlijk van de neusapen spreekt zeker tot de verbeelding. Julau, Bena en Bagik zijn drie volwassen mannen, met de karakteristieke grote neuzen en grote buiken. De afgelopen tijd is het binnenverblijf voor de harige heren in orde gebracht. Aan het eiland wordt de laatste hand gelegd. Als de neusapen zo rustig blijven en het zonnetje meewerkt, kunnen ze spoedig ook hun eiland verkennen.

Fokprogramma

Voor bezoekers is het een unieke gelegenheid deze spectaculaire soort van dichtbij te bekijken. Neusapen komen alleen voor op Borneo - waar ze bedreigd worden - en zijn slechts in enkele Aziatische dierentuinen te zien. Er is nog geen fokprogramma voor deze dieren in dierentuinen. We zullen het voortouw nemen in het opzetten van zo’n fokprogramma voor deze soort. Alleen dan kan er op termijn ook een fokgroepje naar Europa komen.

Lees meer >