Intro

Afgelopen donderdag gaf Thomas Breuer een unieke lezing in Apenheul over zijn werk als gorilla-onderzoeker. Al 12 jaar volgt hij ruim 400 gorilla’s in het wild voor het onderzoeksproject ‘Mbeli Bai’. 

Lees meer

Met de actie Knok voor gorilla’s haalden we afgelopen jaar €40.000,- op voor het Mbeli Bai project. Tijdens zijn lezing nam Thomas de cheque in ontvangst én vertelde hij wat ze in Mbeli Bai (Republiek Congo) met het geld doen. 

Educatie

Het onderzoeksteam op Mbeli Bai doet meer dan alleen onderzoek. Er is veel aandacht voor educatie. Het onderzoeksteam zet zoveel mogelijk lokale bewoners in als boswachter of onderzoeker. Zo leiden ze de volgende generatie natuurbeschermers op.

Met het ‘Club Ebobo’ leren ze kinderen hoe belangrijk het is het oerwoud en zijn bewoners te beschermen. Inmiddels hebben zo’n 1500 kinderen deelgenomen aan dit lesprogramma!

Gorilla's in beeld

In Mbeli Bai worden de gorilla’s dagelijks met camera’s geobserveerd. Dat levert unieke informatie op. Zo leven veel gorilla’s in Mbeli Bai in haremvorm; één man met meerdere vrouwen. Sommige gorillavrouwen blijken wel 9 keer van groep (én man) te wisselen voor ze tevreden zijn. Partnerkeuze is blijkbaar ook in de dierenwereld best gecompliceerd…

Natuurlijk levert het onderzoek ook informatie op over andere dingen, zoals de levensverwachting en voortplanting van gorilla’s. Dit soort informatie helpt om gorilla’s in het wild beter te kunnen beschermen. En binnen Apenheul komt het ook van pas. Kortom, een prachtige bestemming voor het ingezamelde geld!