Intro

Vandaag hebben bonobo’s Hortense en haar zoons Zamba en Kikongo afscheid genomen van hun soortgenoten in Apenheul. Ze zijn verhuisd naar de Belgische dierentuin Planckendael.

Twee kampen

Aanleiding voor de verhuizing is de onrust die al enige tijd leeft in de groep. Het zijn vooral Zamba en Jill, het hoogste vrouwtje van de groep, die niet met elkaar overweg kunnen. De regelmatige confrontaties tussen de twee bonobo’s gaven de nodige stress en spanning in de groep. De spanningen liepen zo hoog op dat beide bonobo’s alleen nog om en om naar buiten konden.

Uitzonderijk mannengedrag

De grootste onruststoker in de groep is de jonge Zamba. Hij is degene die steeds de confrontatie zoekt met Jill. Een vrij uitzonderlijke situatie. Bij bonobo’s zijn de vrouwen namelijk de baas.

Lees meer

De mannen zijn ondergeschikt en gaan zelden de confrontatie aan. Zodra dat wel gebeurt, zetten de dames gezamenlijk de man direct op zijn plek. Zamba lapt de regels echter aan zijn laars.

Verhuizing

Het gedrag van de bonobo’s niet leek te veranderen. Daarom hebben we moeten besluiten om Hortense, Zamba en Kikongo niet langer in de groep te houden. Omdat moeders en zoons ook in het wild altijd samen blijven, zijn ze als gezin vertrokken naar een andere dierentuin. De groep bonobo’s bestaat momenteel uit negen dieren. Apenheul is het enige dierenpark in Nederland waar bonobo’s leven.