Intro

Verhuizen: dat was de laatste maanden het thema bij de bonobo’s in Apenheul! Bonobo Yahimba (7 jaar) vertrok afgelopen week naar een dierentuin in Frankrijk. Hiermee maakte zij plaats voor nieuwe bewoner Pangi, een vrouw van 7 jaar uit Frankfurt. Deze wisseling vond niet zomaar plaats, maar heeft alles te maken met het fokprogramma voor bonobo’s.

Hoe zit dat dan precies?

Apenheul is onderdeel van het fokprogramma (EEP) voor bonobo’s. De coördinator van een fokprogramma geeft elk jaar een bindend advies over welke dieren naar een andere dierentuin moeten verhuizen. Het uitwisselen van dieren is belangrijk om ervoor te zorgen dat een groep dieren in een dierentuin zich kan blijven voortplanten, net als in het wild zou gebeuren. Zo blijft de populatie in stand.

Uit de groep

In het wild is het gebruikelijk dat bonobovrouwen hun groep verlaten. Dit gebeurt als zij geslachtsrijp zijn, dus oud genoeg om zich voort te planten. In het geval van Yahimba is die tijd nu aangebroken. Het is de bedoeling dat zij in Frankrijk voor gezonde nakomelingen gaat zorgen. 

Lees meer

Hetzelfde geldt voor Pangi, die in Apenheul de kans krijgt om zich verder voort te planten. Maar voordat het zover is, krijgen beide dames eerst rustig de tijd om te wennen aan hun nieuwe onderkomen.

Apenheul en bonobo’s

In Apenheul leven op dit moment 11 bonobo’s. Daarmee zijn we de enige dierentuin in Nederland waar bonobo’s te zien zijn. Bovendien steunen we een belangrijk project voor bonobo’s in de Democratische Republiek Congo. Hier is opvangcentrum ‘Lola ya Bonobo’ gevestigd: het eerste en enige rehabilitatiecentrum voor bonobo’s. Het centrum helpt bovendien bij het tegengaan van de illegale stroperij en handel in jonge bonobo’s.