Intro

Op 29 januari is er een bonobo geboren in Apenheul! Dat het vrouwtje Hortense zwanger was wisten we, maar dat ze nu al zou bevallen was een verrassing. De baby werd pas over een paar weken verwacht.

Bonobo-uitwisseling uitgesteld

Door de komst van de baby kan de geplande verhuizing van Hortense en haar oudere zoon Zamba voorlopig niet doorgaan. Zij stonden op het punt om te verhuizen naar de dierentuin van Keulen.

Live bevalling

Dierverzorgers hebben de bevalling van begin tot eind mee kunnen maken en dat is bijzonder. Een bevalling vindt meestal ’s nacht plaats, als het rustig is en de dierverzorgers al naar huis zijn.

Geen probleem

Hortense leek de aanwezigheid van de dierverzorgers geen probleem te vinden en liet hen rustig toekijken. De bevalling was van korte duur: binnen een uur was de baby geboren. Het kleintje, een mannetje, en zijn moeder maken het goed.

Verhuizing uitgesteld

De verhuizing van Hortense en Zamba vindt plaats in het kader van het Europese fokprogramma. Bovendien heeft Zamba sinds zijn komst in 2008 zijn draai nooit echt kunnen vinden. Reden om een bonobo-uitwisseling te organiseren.

Hortense en Zamba verhuizen naar Keulen en vanuit de Keulse dierentuin krijgen we twee bonobo’s: Bonnie en Kindu. Nu Hortense een pasgeboren baby aan haar buik heeft zal de verhuizing uitgesteld worden. Wanneer de uitwisseling plaats zal kunnen we nog niet zeggen.