Intro

Op donderdag 13 november hebben wij een nieuwe bonobobaby verwelkomd. De verzorgers wisten wel dat moeder Kumbuka zwanger was, maar hadden de bevalling later verwacht. Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin waar bonobo’s te zien zijn.

Lees meer

In de loop van donderdag rees bij de verzorgers het vermoeden dat de bevalling aanstaande was. Moeder Kumbuka was wel erg rustig. En inderdaad, binnen enkele uren werd de baby, een meisje, geboren. En dat is opmerkelijk omdat de meeste bevallingen ‘s nachts plaatsvinden. De verzorgers hebben de bevalling van begin tot eind kunnen volgen, Kumbuka trok zich weinig van hun aanwezigheid aan.

Handje

Nog ongebruikelijker is dat het jong ‘met de helm op’ is geboren. Kumbuka liet zich hierdoor echter niet van de wijs brengen. Ze verwijderde het nog intacte vlies en binnen enkele minuten zagen de verzorgers tot hun opluchting een handje spartelen. Moeder en kind maken het beide goed.

Leren

De bevalling is ook met veel belangstelling gevolgd door de andere (jonge) bonobovrouwen. Door het zien van bevallingen en de verzorging tijdens de kraamtijd, leren ze hoe ze zelf goede moeders worden. Bevallingen vinden daarom altijd gewoon in de groep plaats.