Intro

Woensdag 22 juni hebben we een nieuwe bewoner gekregen in Apenheul. De 14-jarige Bonobo Bolombo kwam, in het kader van een Europees fokprogramma, vanuit de dierentuin in Keulen naar ons dierenpark. Apenheul is de enige dierentuin in Nederland met deze zeldzame bonobo’s in de collectie.

Lees meer

Mannelijke bonobo’s zijn in Apenheul behoorlijk in de minderheid. Waar de verhouding tussen mannen en vrouwen in de natuur ongeveer gelijk is, moeten de vier volwassen bonobovrouwen in Apenheul het tot nu toe stellen met slechts één volwassen man. Deze man – Zamba – heeft het zwaar te verduren, want bij bonobo’s zijn de vrouwen de baas. We zijn daarom op zoek gegaan naar een extra fokman. En die hebben we gevonden in de dierentuin van Keulen. We hopen dan ook dat Bolombo voor nakomelingen gaat zorgen.

Nieuwe ontmoetingen

Bij aankomst in Apenheul krijgt Bolombo eerst de mogelijkheid om te wennen aan zijn omgeving en aan zijn nieuwe verzorgers. Dit gebeurt buiten het zicht van bezoekers en de andere bonobo’s. Voor de kennismaking wordt de tijd genomen. Bolombo wordt niet in één keer bij de grote groep gezet. In kleine aantallen ontmoeten de dieren elkaar in een gedeelte van het binnenverblijf. Binnenkort is de groep in zijn nieuwe samenstelling buiten op het bonobo-eiland te zien.

Uitwisseling van bonobo’s

De bonobo-uitwisseling is onderdeel van een Europees fokprogramma (EEP). Door het uitwisselen van dieren binnen Europese dierentuinen, maar ook wereldwijd, wordt er voor het behoud van genetische diversiteit gezorgd. De komende jaren zullen er dan ook nog meer bonobo’s tussen dierentuinen uitgewisseld worden.