Intro

Verdrietig nieuws uit het Madagaskargebied van Apenheul. Blauwoogmaki Joelle (22) werd afgelopen weekend plotseling erg ziek. De dierenarts is direct opgeroepen, maar dat mocht niet baten; Joelle stierf in de handen van de dierverzorger. Wat de doodsoorzaak is, is nog niet duidelijk. Haar lichaam is voor sectie weggebracht.

Zeer bedreigd

In Apenheul leven nog drie blauwoogmaki’s. In totaal leven er in alle Europese dierentuinen nog maar 27. In het wild is de situatie extra zorgelijk. Blauwoogmaki’s leven alleen op Madagaskar, in een heel klein gebied op het schiereiland Sahamalaza. Ze komen nergens anders ter wereld voor en worden kritiek bedreigd . Exacte aantallen zijn niet bekend, maar natuuronderzoekers vermoeden dat er nog maar zo’n 1.000 blauwoogmaki’s  in het wild rondlopen.

ANF in de bres

Om de blauwoogmaki te beschermen steunen we met het Apenheul Natuurbehoud Fonds (ANF) het Sahamalaza-project op Madagaskar.

Lees meer

Dit project zet zich onder andere in voor de bescherming van het leefgebied van de blauwoogmaki’s. Zo kan deze bijzondere soort - evenals andere zeldzame planten- en diersoorten - rekenen op onze steun voor een betere toekomst.

Team op Madagaskar

Een team van Apenheul heeft onlangs het project bezocht om de mensen op Madagaskar te helpen een goede bestemming te geven voor alle donaties die via het ANF zijn gedaan. Bovendien hebben ze samen met Matoke Tours een eerste stap gezet om ecotoerisme naar het gebied te ontwikkelen. Binnenkort lees je op onze site meer over deze reis.