Intro

Uniek nieuws uit Apenheul: er is een zeldzame blauwoogmaki geboren! Blauwoogmaki’s behoren de 25 meest bedreigde primatensoorten ter wereld. We zijn dan ook enorm blij met de geboorte van dit meisje, dat Arovy heet. Haar moeder New Hope is helaas niet in staat om haar baby zelf te voeden. Daarom hebben onze dierverzorgers Arovy te hulp moeten schieten. Zij geven haar de fles.

Blauwoogmakibaby

Zeer welkom

Arovy is inmiddels een aantal weken oud. Haar naam betekent ‘behouden’ in het Malagassisch: een taal die wordt gesproken op Madagaskar, waar blauwoogmaki’s in het wild leven. Hier worden zij met uitsterven bedreigd vanwege boskap. Ook in dierentuinen zijn blauwoogmaki’s schaars. In Europa leven er minder dan 30.

Nieuwe hoop

Apenheul is onderdeel van een fokprogramma voor blauwoogmaki’s. We doen er alles aan om deze prachtige halfapensoort te behouden. De geboorte van Arovy is meer dan welkom. Jacqueline Ruijs, teamleider dierverzorging, vertelt: “We zijn blij met iedere baby, maar een meisje is extra bijzonder. Zij kan in de toekomst hopelijk zorgen voor nog meer gezonde blauwoogmaki’s. De moeder van Arovy, New Hope, kwam vorig jaar naar Apenheul. Wij kunnen dus wel stellen dat zij letterlijk voor nieuwe hoop heeft gezorgd.”

Uitzonderlijke verzorging

In Apenheul laten we alle dieren een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. Dit betekent dat jongen door hun ouders worden opgevoed, net als in het wild. Jacqueline: “Voor Arovy hebben we een uitzondering gemaakt. Een aantal dierverzorgers voedt haar met de fles. Dat doen we in principe nooit, maar bij blauwoogmaki’s maakt ieder jong een belangrijk verschil voor het behoud van de soort.”

Achter de schermen

Dit heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Arovy is gegroeid als kool. “Wij zijn erg trots dat dit is gelukt”, zegt Jacqueline. “Maar we zijn er nog niet. Arovy zit nu nog achter de schermen, in het zicht van haar vader en moeder. Dat is heel belangrijk voor haar verdere ontwikkeling. Zo kan ze stap voor stap wennen aan haar ouders, die uiteindelijk weer verantwoordelijk moeten worden voor haar verdere opvoeding.” Het is nog onbekend wanneer Arovy te zien is voor bezoekers. Wel zijn er twee andere blauwoogmaki’s voor bezoekers te zien.

Apenheul zet zich ook in voor de blauwoogmaki’s in het wild. We proberen de laatste bossen te beschermen en organiseren ecoreizen naar ons natuurbehoudproject.