Intro

Goed nieuws uit Brazilië, waar Apenheul in de jaren ‘80 en ‘90 groepen leeuwapen heen stuurde om de wilde populatie gouden leeuwapen te herstellen.

Oudste ooit

Er is nu een vrouwtje ontdekt dat al 17 jaar en 2 maanden oud is. De oudste gouden leeuwaap in het wild ooit! En er is een link met Apenheul…

Survivaltraining

Je kunt apen die in een dierentuin zijn opgegroeid niet zomaar in het wild uitzetten. Er dreigen vele gevaren, die er in de dierentuin bijna niet zijn. In Apenheul krijgen de apen bijvoorbeeld precies dat te eten, wat goed voor ze is. Een aap in het wild moet echter zelf kunnen beslissen én vinden wat goed eten is. In de jaren ‘80 heeft Apenheul daarom een speciale survivaltraining opgezet voor de gouden leeuwapen. Van heinde en verre kwamen leeuwaapjes naar Apenheul om te leren overleven, om zich vervolgens in een reservaat in Brazilië hopelijk voort te planten.

Succesvol

En dat die training succesvol was, blijkt wel uit de vondst van het oudste leeuwaapje. Dat is een rechtstreekse afstammeling van een mannetje uit Zweden en een vrouwtje uit Emmen, die beiden de training in Apenheul hebben doorlopen voordat ze naar Brazilië vertrokken. Ze hebben zich dus uitstekend weten te redden in het oerwoud en voor sterk nageslacht gezorgd. Een prachtig resultaat!