Intro

Begin juni arriveerde berberapen-man Keagan al in Apenheul. Inmiddels is hij losgelaten in het Berberapengebied, waar ook bezoekers mogen komen. Heel makkelijk blijkt de introductie niet te zijn; de vrouwen accepteren hun nieuwe man niet zomaar. Het ‘spel’ dat gespeeld wordt is echter heel interessant. Wat er op dit moment in Apenheul gebeurt, zien we zelden in een dierentuin.

Natuurlijk gedrag

Het gedrag dat de berberapen-vrouwen vertonen is heel natuurlijk en komt ook in het wild voor. Een nieuw dier begint onderaan de rangorde en moet zijn plekje proberen te veroveren in de groep. Dierentuinen hebben doorgaans de beperking dat een nieuwkomer niet ver kan vluchten van de andere dieren. Maar Keagan heeft daar zijn eigen oplossing voor; één die vergelijkbaar is met een situatie in het wild.

Als het te heet onder zijn voeten wordt, ontvlucht hij de vrouwen en houdt een tijdje afstand. Waar dat in een verblijf of op een eiland doorgaans niet kan, springt Keagan wel zomaar zijn gebied uit. Aan de buitenzijde van het gebied houdt hij zich een tijdje op tot hij weer een poging durft te wagen om zich te verzoenen met de vrouwen.

Toenadering

Ondanks dat Keagan zich vaak uit de benen maakt, komt hij regelmatig terug in het gebied. Hij blijft vervolgens steeds langer bij de groep en durft zelfs al voor zichzelf op te komen. Het is een kwestie van tijd voordat Keagan zijn plek in de groep zal vinden. Deze herfst zullen de vrouwen in de groep zeker dol zijn op Keagan; in oktober begint namelijk het paarseizoen.

Berberapengebied

Het Berberapengebied blijft geopend voor bezoekers. Je kan dus gewoon tussen de berberapen lopen in Apenheul. Omdat Keagan zich echter vaak ophoudt bij de ingang van het gebied, is de route tijdelijk omgeleid via de uitgang van het Berberapengebied.