Intro

De aftrap van het geboorteseizoen bij de ringstaartmaki’s is een feit. Vorige week kwam het eerste ringstaartmaki-jong gezond ter wereld. Maar van een rustige kraamtijd is bij ringstaartmaki’s allerminst sprake. De geboorte van baby’s zorgt namelijk altijd weer voor de nodige opwinding in de groep.

Dominante dames

Bij ringstaartmaki’s zijn de vrouwen dominant. Dat is al te merken tijdens het paarseizoen, wanneer de vrouwen alles op alles zetten om met het mannetje te kunnen paren. Maar ook tijdens het geboorteseizoen doen de vrouwen vaak erg kattig tegen elkaar. Waarom is dat eigenlijk zo? 

Eigen volk eerst

Elke moeder vindt haar eigen jong het meest belangrijk. Zij moet zichzelf dus in de meest gunstige positie manoeuvreren, zodat ze bijvoorbeeld als eerste bij het lekkere voedsel kan. Het gevolg: kijvende wijven. En dat zal nog even duren ook, want op dit moment zijn er nog verschillende ringstaartmaki’s zwanger. Gelukkig profiteren de dierverzorgers in Apenheul van jarenlange ervaring en leiden zij alles in goede banen.