Intro

Het Apenheul Natuurbehoudfonds heeft een grote prestatie geleverd in Noordoost-Peru. Samen met de lokale bevolking hebben we een enorm stuk kwetsbaar nevelwoud weten te beschermen!

Los Chilchos

Het 46.000 hectare grote ‘Los Chilchos-project’ is onlangs officieel tot beschermd natuurgebied verklaard. Daarnaast kreeg het project een prestigieuze eervolle vermelding. En er is een grote kans dat het gebied nog verder uitbreidt!

Duurzame koffie

Via het Apenheul  Natuurbehoudfonds (ANF) financieren we een grootschalig project in Peru voor het behoud van een stuk regenwoud zo groot als de helft van de Veluwe. Wie op zo’n grote schaal wil beschermen moet rekening houden met de lokale bevolking, die economisch afhankelijk is van de natuur.

Daarom creëren we werkgelegenheid voor de inwoners van het natuurgebied. We garanderen de afname van koffie en betalen daar een eerlijke prijs voor. Boeren die eerder tientallen hectaren bos kapten om hun vee te houden, hebben nu genoeg aan één hectare voor hun koffieplantage. Zo blijft er enorm veel bos - waar onder andere geelstaartwolapen en brilberen leven - bespaard!

Eervolle vermelding

Het project gooide ook hoge ogen in Peru. Het kreeg een prestigieuze eervolle vermelding van het Peruaanse Ministerie voor Natuur en Milieu. Het wordt gezien als een voorbeeld hoe natuurbescherming positief kan zijn voor de economische ontwikkeling.

Groot, groter, grootst

Boeren uit omringende plaatsen hebben aangegeven ook aan te willen sluiten. ANF zal bekijken hoe hen te faciliteren om de aangrenzende gebieden van 20.000 en 9.000 hectare ook tot beschermd gebied te laten verklaren. Uiteindelijk willen we een bergketen helemaal tot Ecuador beschermen!