Intro

Neusaap Bagik is afgelopen zaterdag op 13-jarige leeftijd overleden. De dierverzorgers zijn behoorlijk ontdaan door dit treurige nieuws. We hebben sinds 2011 neusapen in onze collectie en zijn daarmee de enige dierentuin buiten Azië met deze bijzondere en gevoelige apen.

Oorzaak

Zaterdagochtend werd neusaap Bagik plotseling erg ziek. De dierenarts is er direct bij geroepen. Bagik’s toestand verslechterde met de minuut. Er werd besloten hem onder narcose te brengen, zodat hij kon worden onderzocht en eventueel behandeld. Helaas mocht het niet baten, Bagik overleed ter plekke. Zijn lichaam is nog naar het veterinair-pathologisch laboratorium van de Universiteit van Utrecht gebracht voor postmortaal onderzoek. Het bleek dat Bagik is overleden aan een volledige draaiing van de dikke darm.

Raadsel

We staan voor een raadsel. In de afgelopen vier jaar zijn er drie andere neusapen overleden, allemaal met geheel verschillende ziektebeelden. De dierenartsen en pathologen kunnen geen gemeenschappelijke oorzaak voor deze aandoeningen vinden.

Lees meer

Het lijkt erop dat we pech hebben met de neusapen. Wel is bekend dat neusapen heel gevoelige dieren zijn, die slecht bestand zijn tegen stress en een zeer specifiek dieet nodig hebben. Op dit moment leeft er nog één neusaap in Apenheul.

Hoe verder?

We onderhouden nauw contact met de dierentuin van Singapore, waar onze neusapen vandaan komen. In overleg met onze collega’s daar zullen we de komende weken bepalen hoe verder te gaan met neusapen. Het stoppen met het houden van neusapen is één van de mogelijkheden die we overwegen. Het opzetten van een internationaal fokprogramma voor neusapen, waar we samen met de dierentuin van Singapore mee bezig zijn, zetten we in ieder geval wel voort.