Intro

We stoppen met het houden van neusapen, dat heeft het management van Apenheul deze week besloten.

Tegenslag

De afgelopen jaren hebben we tegenslag gehad met de neusapen. Begin mei verloren we de 13-jarige neusaap Bagik. Neusaap Jeff kwam daardoor alleen te zitten. Een onnatuurlijke situatie voor neusapen, die in groepen leven. In overleg met de dierentuin van Singapore, waar de neusapen vandaan kwamen, hebben we besloten om Jeff terug te sturen zodat hij met soortgenoten kan samenleven.

De beste keuze

“Het vertrek van de neusaap is een tegenslag voor Apenheul en voor de dierverzorgers, die zich zo hebben ingezet om de dieren een optimale verzorging te geven”, vertelt onze zoölogisch directeur Frank Rietkerk, “maar het is de beste keuze voor Jeff.”

Fokprogramma

Apenheul is het enige dierenpark buiten Azië waar neusapen worden gehouden. Het doel was, als het lukt deze moeilijk te houden dieren hier goed te laten leven, een internationaal fokprogramma voor neusapen op te zetten.

Fank Rietkerk: "Ondanks dat we geen neusapen meer houden, heeft de dierentuin ons wel gevraagd of we willen blijven meewerken aan het fokprogramma. De samenwerking met de dierentuin van Singapore zetten we dan ook onverminderd voort. "

Neusaap Jeff blijft naar verwachting nog tot in juli in Apenheul, daarna zal de neusaap terug naar Singapore vliegen.