Intro

Vanuit Apenheul reizen deze maand twee teams af naar natuurbehoudprojecten van het Apenheul Natuurbehoudfonds. Mede dankzij de steun van heel veel Apenheul bezoekers hebben beide projecten afgelopen jaar een flinke donatie ontvangen. De teams zullen met de projectleiders en de lokale gemeenschappen bespreken hoe dit geld het best kan worden besteed en veel film- en fotomateriaal verzamelen.

Koffieproject in Peru

In Peru hebben we ons eigen koffieproject. Zoölogisch directeur Frank Rietkerk zal samen met Timmo Terpstra van koffiebranderij Peeze naar de Los Chilchos Vallei afreizen om te kijken naar de situatie in het gebied na de verwoestende modderlawine in januari. We willen de lokale bevolking een hart onder de riem steken na deze trieste gebeurtenis, waarbij mensen zijn omgekomen en gebouwen zijn verwoest. Met het film- en fotomateriaal dat we daar verzamelen, kunnen we de onze donateurs laten zien wat er met hun geld gedaan wordt. Bovendien wordt bekeken hoe we het project nog succesvoller kunnen maken. Lees meer over het koffieproject en het noodfonds >>

Natuurbehoud op Madagaskar

Ook naar Madagaskar reist een team van Apenheul af. Vorig jaar werd een grote donatie gedaan aan het Sahamalaza-project, dat onder andere de zeer zeldzame blauwoogmaki helpt beschermen. 

Lees meer

We willen de mensen daar helpen een goede bestemming te geven aan deze donatie. Bovendien reist Afrika-specialist Matoke Tours met ons mee. Samen met hen willen we ecotoerisme naar dit gebied verder ontwikkelen. Zo kunnen we de lokale bevolking inkomsten bieden, zonder dat de natuur en de dieren daaronder lijden. Lees meer over het Sahamalaza-project >>

Zware tocht

De reizen naar Peru en Madagaskar zijn niet ‘even gedaan’. Het zijn zware tochten die enkele dagen duren. De teams zullen in tentjes of bij lokale mensen overnachten, zonder stromend water, elektriciteit en contact met de buitenwereld. De tocht naar het koffieproject duurt zeker 4 dagen en op Madagaskar loopt ons team het risico in hevige regenbuien terecht te komen. Hoe de reizen zijn verlopen en wat de resultaten hiervan zijn zullen we deze zomer naar buiten brengen.