Intro

Het seizoen zit er weer op, de poorten van Apenheul zijn tot 14 april 2017 gesloten voor bezoekers. Een mooi moment om terug te blikken op een succesvol seizoen 2016. Een seizoen waarin we mooie mijlpalen mochten vieren. Zo werd Apenheul door het publiek gekozen als ‘Leukste uitje van Nederland 2016’ en vierden we ons 45-jarig bestaan.

Nieuwe soorten

Apenheul opende het seizoen 2016 met een nieuwe apensoort: de roodkruinmangabey. Later in het seizoen kwamen daar de kroonmaki’s bij. Ze hebben hun plekje tussen de andere maki-soorten in het Madagaskargebied helemaal gevonden. Ook werden er weer veel apenbaby’s geboren waar bezoekers volop van konden genieten, zoals bij de ringstaartmaki’s, brulapen, gibbons en doeroecoeli’s.

Feest

Het was dit jaar dubbel feest in Apenheul. Niet alleen waren we apetrots op de titel ‘Leukste uitje van Nederland 2016’, we vierden ook nog eens onze 45e verjaardag. En wie jarig is, die trakteert. Dat deden we op 12 juli: de apen kregen speciale apentraktaties, kinderen kregen deze dag het loslopende apen spotpakket gratis en er waren diverse activiteiten in het park.

Apenheul-reizen

Voor ons eigen natuurbehoudfonds (ANF) reisden twee teams af naar natuurbehoudprojecten in Peru en op Madagaskar. We wilden graag weten wat er met alle donaties gedaan wordt en wat wij in de toekomst nog meer kunnen betekenen. Bovendien wilden we zelf foto- en filmmateriaal maken, zodat we iedereen kunnen laten zien hoe belangrijk deze projecten zijn voor de bescherming van apen en natuur. Tot slot hebben we samen met touroperators Matoke Tours en Sawadee Reizen ecoreizen georganiseerd naar ons project op Madagaskar. De eerste reizen zullen in 2017 al plaatsvinden!

Apentrots

In samenwerking met Junior Lifestyle en Jongeren op gezond gewicht Apeldoorn ontwikkelden wij het lesprogramma ‘Apentrots’; over gezond leven voor basisschoolleerlingen uit groep 6. Alle Apeldoornse groepen 6 krijgen het lesboek gratis aangeboden. Als klap op de vuurpijl mogen ze allemaal gratis Apenheul bezoeken als afsluiting. Zo dragen we bij aan gezondheid van kinderen én kunnen we ze anders laten kijken naar de natuur.