Intro

De meeste apen kennen geen paarseizoen. Toch hangt de liefde in de lucht in Apenheul. Bij de enkele apensoorten die wel zo’n vast seizoenspektakel kennen moeten de fokmannen flink aan de bak.

Nieuw bloed

De mannetjes Bink en Toby zijn nieuw in de grote groep doodshoofdaapjes in Apenheul. Het is hun edele taak om de groep van nieuw bloed te voorzien. Ze hebben ieder een eigen familiegroep onder hun hoede gekregen.

Hormonen

In het paarseizoen zien de mannetjes er uit als echte bodybuilders. Onder invloed van hormonen zet vet zich op de spieren af en zijn ze anderhalf keer groter dan de rest van het jaar. En bijzonder aantrekkelijk voor de vrouwtjes.

Gezien de paringen die plaatsvinden worden er vanaf het eind van het voorjaar wel zo’n 20 tot 25 kleine doodshoofdaapjes verwacht!

Pittig

Ook de ringstaartmaki’s zijn voorzien van een nieuwe fokman: Herbert. Na een moeizame start met de pittige dames heeft hij zijn draai inmiddels gevonden. Bij ringstaartmaki’s zijn de vrouwen de baas en dat kunnen ze flink laten weten.

Zij zijn slechts eenmaal per jaar een korte tijd vruchtbaar. Altijd een drukke periode voor de fokman om de vrouwtjes te veroveren. In het voorjaar zal blijken of Herbert succesvol is geweest!

Lees meer

Gorilla -paring