Kenmerken

Familie: apen van de Nieuwe Wereld
Geslachtsgroep: klauwapen

Leefgebied: secundair regenwoud, moerasrand
Voedsel: vruchten, bloemen, gom, insecten
Gewicht: 430 gram
Groepsvorm: familiegroep, 2-10 dieren
Draagtijd: 160 dagen
Aantal jongen: 2 jongen per half jaar
Leeftijd: 8-15 jaar

Fokprogramma: EEP
Status in het wild: bedreigd

Leefgebied
Regenwouden boven de Amazone in Brazilië (klein gebied!)
Status in de natuur
Bedreigd
Status in Apenheul
Sinds 2008 zijn er manteltamarins te bewonderen in Apenheul. Het is er momenteel een, ze zijn vrij schuw en soms lastig te zien. Maar zeker de moeite waard om te zoeken!
Leuk weetje
Manteltamarins zijn stressgevoeliger dan andere dwergapensoorten. Daardoor planten ze zich moeilijk voort. Vandaar dat ze ook vrij zeldzaam zijn in dierentuinen.