Kenmerken

Familie: apen van de Oude Wereld
Geslachtsgroep: makaken

Leefgebied: tropisch regenwoud
Voedsel: vruchten, zaden, bloemen, insecten
Gewicht: man 8-10 kg; vrouw 5-6 kg
Groepsvorm: gemengde groep, 4-30 dieren
Draagtijd: 170 dagen
Aantal jongen: 1 jong per 2,5 jaar
Leeftijd: 20-35 jaar

Fokprogramma: EEP
Status in het wild: bedreigd

Leefgebied
Tropische regenwouden in Zuidwest-India
Status in de natuur
Bedreigd, minder dan 4.000
Status in Apenheul
In Apenheul leeft een grote groep leeuwenstaartmakaken, waarvan Billy al jaren de leider is. De groep is erg succesvol in het zorgen voor nageslacht. Iets wat absoluut niet vanzelfsprekend is voor deze soort in dierentuinen.
Leuk weetje
Wanderoes worden ook wel leeuwenstaartamakaken of baardapen genoemd. Dat laatste komt door hun mooie, zilverwitte manen rond het gezicht.