Home Apen-ABC Keizertamarin

Uiterlijk

Keizertamarins zijn dwergapen. Het zijn dus heel kleine aapjes. Je herkent ze meteen aan hun opvallende, witte snor. Mannen, vrouwen en kinderen hebben er één. De vacht van keizertamarins is grijsbruin gevlekt. Verder hebben ze een bruinoranje staart. En net als andere dwergapen hebben ze keizertamarins klauwtjes. Daarmee kunnen ze zich goed vasthouden aan bomen en takken. Ook hebben keizertamarins geurklieren op hun borst en bij hun geslachtsdelen. Met de geuren die ze achterlaten op bomen en takken maken ze andere dieren bijvoorbeeld duidelijk wat hun gebied is.

Leefgebied

Keizertamarins leven in het wild in tropisch regenwouden en in bergachtige gebieden. Ze leven in Zuid-Amerika (in delen van Brazilië, Peru en Bolivia). Keizertamarins leven vooral in de middelste en onderste lagen van de bomen.

Leefwijze

Keizertamarins leven in familiegroepen van ongeveer 12 dieren. Eén man en vrouw zijn er de baas. Het zijn sociale dieren, die goed voor elkaar zorgen.

Gedrag

Keizertamarins zijn heel territoriaal. Ze beschermen hun gebied goed en kunnen boos reageren als er onbekenden in hun buurt komen. Met hoge, snerpende geluiden maken ze de indringer duidelijk wat hun gebied is. Ze doen ook aan ‘tongflicking’: hun tong heel snel achter elkaar in en uit hun mond bewegen om te laten zien dat ze bijvoorbeeld boos zijn. Keizertamarins communiceren verder veel met geuren. Door geurtjes achter te laten op takken en bladeren, maken ze duidelijk wat hun territorium is.

Voortplanting

Keizertamarins krijgen – net als veel andere dwergapen - meestal een tweeling. Voor de moeder is het best een zware taak om die kleintjes groot te brengen. Daarom heeft de vader ook een rol bij de opvoeding. Na de geboorte bijt hij de navelstreng door en likt hij de kleinetjes schoon. Ook draagt hij de jongen mee op zijn rug. De kleintjes komen dan alleen bij hun moeder om te drinken. Keizertamarins zijn al snel volwassen: als ze ongeveer 16 tot 20 weken oud zijn!

Situatie in het wild

Keizertamarins worden in Brazilië en Peru niet bedreigd. Hoe de situatie in Bolivia precies is, is niet duidelijk. Wel verdwijnen er grote stukken van het leefgebied van de keizertamarins. De mensen kappen de bossen om wegen aan te leggen of om huizen te bouwen. Ook wordt er op keizertamarins gejaagd. En ze worden verhandeld als huisdier.

In Apenheul

De keizertamarins leven in Apenheul bovenop het Apenboompad. Daar lopen ze los tussen de bezoekers. Ze leven daar samen met verschillende andere (loslopende) apensoorten.

Fokprogramma

Apenheul coördineert het fokprogramma voor de keizertamarins. Door samen te werken met andere dierentuinen, zorgen we ervoor dat deze dwergapen in dierentuinen blijven bestaan.

Leuke weetjes

  • Keizertamarins kunnen dankzij hun klauwtjes heel goed verticaal klimmen (van boven naar beneden). De klauwtjes zorgen voor extra grip.
  • Als de keizertamarinfamilie gaat slapen, rollen ze zich in elkaar op. ze brengen de nacht door in een boomholte. Lekker knus!
  • Keizertamarins zijn gek op gom (een soort boomsap). De dierverzorgers verstoppen dit in gaatjes in boomstronken.